SECȚIA DE CHIRURGIE PLASTICĂ, ESTETICĂ ȘI MICROCHIRURGIE RECONSTRUCTIVĂ  A SPITALULUI CLINIC DE URGENȚĂ SF. IOAN-BUCUREȘTI

 

ȘEF SECȚIE:  Dr. Carmen Giuglea Medic Primar, Șef Lucrări UMF Carol Davila-București

 

Înființată la sfârșitul anului 2012 în cadrul Spitalului Clinic de Urgență „ Sf. Ioan” București ca secție de sine stătătoare, prezintă ca obiect de activitate chirurgia reconstructivă posttraumatică sau postexcizională tumorală, chirurgia mâinii, microchirurgia reconstructivă si arsuri  .Patologia chirurgiei plastice se afla la granița cu alte specialitati chirurgicale  și nu numai, de aceea aceasta sectie își găsește incontestabil locul în cadrul unui spital de urgență .

 

Dotări:

 1 sală de operații dotată cu aparat de anestezie generală Dräger, instrumentar Aesculap, inclusiv pentru intervenții microchirurgicale, lupe binoculare microchirurgicale, bisturiu electric - electrocoagulare unipolară; electrodermatoame si dermatoame manuale, mesh graft expander; aparat pentru lipoaspirație, sonde de lipoaspiratie. 

Secția pune la dispoziție pacienților 25 de paturi grupate în saloane cu 2,4 și 6 paturi, dotate parțial cu: frigider, aer condiționat și televizor. 

 

 

 

Colectivul secției  este  condus de Șef Secție Dr. Carmen Giuglea,

 Medic  Primar chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, , Doctor în Științe Medicale și Șef Lucrări UMF „Carol Davila” București, având în componența sa următorii membri:

 

·         Dr. Crenguța Coman

Medic primar chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă

 

 

 

 

 

·         Dr. Camelia Onel

Medic primar chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă

 

 

 

 

 

·         Dr. Iulia Iacob

Medic specialist chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă

 

·         Dr. Andrei  Oană

 Medic specialist chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă

 

·         Dr. Șerban Dumitrache

 Medic rezident chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, An V

 

·         Dr. Elena Burlacu

 Medic rezident chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, An II

 

·         Dr. Andreea-Antonia Gheorghe

 Medic rezident chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, An I

 

·         Dr. Andrei  Vasile, Medic rezident chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, An I

 

 

 

 

 

 

 

 

 

·          Asistent Șef  Daniela Teodorescu

 

 

Secția pune la dispoziție pacienților 25 de paturi, condiții de spitalizare deosebite, precum si profesionalismul  și promptitudinea ce caracterizează intreg  personalul medical.

Fiind totodată si secție cu profil clinic, în cadrul acesteia se desfășoară activități didactice de instruire a medicilor rezidenți în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, dar și a medicilor rezidenți stagiari din cadrul altor specialități.

Activitatea noastră constă în rezolvarea medico-chirurgicala  atât a cazurilor de urgență cât și a celor cronice, acoperind astfel  întreaga patologie ce prezintă adresabilitate directă.

 

Urgențele chirurgiei plastice implică:

1.      Traumatisme complexe ale mâinii și membrului superior, cu defecte tegumentare, interesari de nervi, tendoane, osoase chiar (inclusiv replantari, revascularizari)

2.      Traumatisme ale membrului inferior, cu defecte tegumentare si de parti moi, interesari musculo-tendinoase, sindrom de compartiment, etc

3.      Traumatisme simple și complexe ale feței;

4.      Infectii tegumentare si de parti moi, localizate sau extensive

5.      Arsuri.

 

       Patologii frecvente cu evoluție cronică:

1.      Patologie tumorală cutanata si de parti moi

2.      Sechele complexe la nivelul feței și mâinii, dupa traumatisme sau arsuri

3.      Maladia Dupuytren;

4.      Paralizii  prin compresiune, elongare sau intrerupere nervoasa la nivelul membrelor superioare si inferioare si fetei

5.      Acoperirea defectelor tegumentare la orice nivel al corpului

6.      Tratamentul chirurgical al ulcerului varicos;

7.      Reconstrucții complexe microchirurgicale prin transfer liber de țesuturi pentru acoperirea defectelor posttraumatice, postexcizii tumorale, pentru reanimare facială sau de membru superior în paralizii de nerv facial și plex brahial.

8.      Reconstrucția sânului postmastectomie

 

Important de stiut!

1.      Reconstrucția sânului postmastectomie, program național decontat de CNAS:

Conform HG nr. 288/2014-modificarea și completarea HG nr. 124/2013- aprobarea programelor naționale de sănătate pentru anii 2013 și 2014, cheltuielile pentru reconstrucția mamară după afecțiuni oncologice sunt suportate de stat.

Reconstrucția de sân reprezintă recrearea sânului pierdut în urma mastectomiei, menținându-se astfel  simetria anatomică cu sânul contralateral. Este important de știut că sânul nu va fi funcțional, însă pacienta va avea un sân asemănător cu celălalt, acest lucru conferindu-i o reabilitare psihologică dar și socială.

Considerăm că reconstrucția mamară nu este un capriciu, ci o necesitate pentru pacientele care au suferit o mastectomie, întrucât lipsa sânului poate fi percepută ca o mutilare, si asimilata cu pierderea feminității.

În chirurgia modernă, reconstrucția mamară reprezintă o etapă integrată în tratamentul cancerului de sân, aducând numeroase beneficii pacientelor din punct de vedere psihic și fizic.

Conform prevederilor de mai sus, reconstrucția mamară folosind implante sau expandere tisulare este ÎN TOTALITATE SUPORTATĂ DE STAT.

Reconstrucția cu materiale alloplastice este o intervenție de preferat atunci când se dispune de suficient țesut care va fi utilizat pentru acoperirea materialului alloplastic, fiind o intervenție de dificultate medie și având rezultate satisfăcătoare.

Reconstrucția mamară se poate efectua și prin utilizarea țesutului autolog(al pacientei) cu asocierea unei proteze mamare.

Metoda de reconstrucție practicată este una individualizată, parametrii luați în considerare fiind: dimensiunile sânului contralateral, înălțimea, greutatea pacientei, chirurgul plastician având totodată datoria de a lua în considerare preferințele pacientei. Este foarte important să precizăm  aspectul că reconstrucția de sân  nu crește riscul de recurență locală a cancerului, acest aspect fiind argumentat de numeroase studii prospective efectuate in toata lumea.

Colectivul sectiei noastre doreste să vă ofere întreg sprijinul pentru a vă ajuta să depașiti cât mai ușor și repede momentele delicate provocate de o mastectomie, asigurându-ne că vindecarea dumneavoastră  este una completă.

Echipa secției noastre vă stă la dispoziție, oferindu-vă cu profesionalism și promptitudine o părere avizată în cadrul unei consultații programate.

 

 

 

 

 

 

 

Contact:

Vă încurajăm să ne contactați pentru oricare din patologiile enumerate mai sus la:

·         numărul de telefon: 0213345190/interior1099 , 0762 235 336

·         adresa de email: chirurgieplastica_sfioan@yahoo.com

Puteți beneficia de o consultație, în cadrul Secției de Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă a Spitalului de Urgență Sf. Ioan-București, la cabinetul de consultații de Luni-Vineri între orele 830-1300.